Pagini

oua rosii



Dragi mei cititori, va propun si anul acesta ouale in coji de ceapa. Dau un aer asa.... ca la bunica acasa, nu va mai spun ca mirosul de ceapa fiarta in otet chiar ma transpune pentru cateva clipe inapoi in timp...pe vremea cand petreceam Pastele la tara, la bunici.
Am rasfoit intreg folderul meu de poze si iaca am gasit cateva mici detalii din anii trecuti, motiv numai bun sa impartasesc cu voi acest mestesug simplu si cu efect de a vopsi ouale.


Este adevarat ca eu adun de peste iarna fiecare foaie de ceapa din cununa de cepe ce-mi atarna in pivnita, insa, eu zic ca daca nu aveti deja pregatita asa ceva, se poate aduna cumparand acolo, cateva kile bune de ceapa, ca tot veti avea nevoie sa gatiti cu ceapa in urmatoarea luna.

Ouale se spala bine si cu grija de impuritati si se lasa sa se usuce, scoase din timp din frigider.
Se iau cojile de ceapa, se clatesc usor de praf sau pamant, se aseaza intr-o oala cu apa si se lasa la fiert, in foc potrivit, adaugand cateva linguri bune de otet.
Cand am vopsit pentru prima data ouale le-am asezat exact ca in fotografie, insa, dupa 2-3 ani de perfectionare am ajuns la concluzia ca e mai bine sa le fierbem cojile separat, caci altfel exista riscul sa iasa ouale patate.
Dupa ce a fiert bine de tot ceapa si a devenit transparenta, se ia de pe foc, se raceste de tot si se stoarce bine bine cojile.
Intre timp, copilasii au datoria de a culege din gradina sau de pe spatiul verde din fata blocului frunze frumoase, care mai de care mai aratoase, dupa placul lor, cum ar fi trifoiul sau alte buruieni cu 2-3 modele. Se poate folosi si frunze de telina. leustean sau patrunjel in lipsa de altceva.
Buruienile odata culese se clatesc in apa, se rasfira si se aleg, le taiem usor coditele si le aranjam putin cat sa poata fi imbracate impreuna cu oul intr-un ciorap de dama, imposibil sa nu aveti vreunul rupt prin casa, daca nu aveti sacrificati unul, ca se merita! Sa aveti grija a lega bine si strans fiecare ou la capete ca altfel se vor desface incet si se imprastie floarea.

Un secret de la mine: frunza trebuie sa fie usor umezita sa poata fi mai usor lipita de ousor.

Dupa ce treaba e facuta si ouale stau asezate ca un caltabos frumos pe ciorap, apa este racorita si colorata, le impreunam frumos la foc mic, sa fiarba nestingherite pana se vor colora intr-un caramiziu cald si placut.

Dupa ce sunt gata fierte, se apuca incet cu furculita caltabosul din ciorap, se taie usor cu foarfeca la capatul legat cu ata si fiecare ousor se scoate afara pe rand, atunci cand sunt inca calde(usor fierbinti) si umede pentru ca altfel risti sa se lipeasca frunza pe ou si sa se zgarie.

La final, eu de la bunica am invatat sa le ung cu o bucata de slanina, sa ramana lucioase, asa ca de fiecare data imi pregatesc un cub maricel de slanina pentru uns oua.


Si la final, dupa ce fiecare ou este uns frumos si delicat cu slanina, se pot aseza in cosulet si servi in noaptea de Inviere sau dupa cum va este obiceiul fiecaruia!
Sa aveti Sarbatori Fericite! Un Paste luminos!Caldura si lumina in suflete!

5 comentarii:

Smaranda spunea...

F frumoasa metoda, am notat si revin cu poze (daca merita) cu ce mi-a iesit.

Sarbatori fericite!

Claudia spunea...

Multumim mult mult. Eu inca nu m-am mobilizat sa fac, dar mai sti;) Frumoase, in orice caz.

Sib spunea...

Eu am o metoda originala sa fac rost de coji de ceapa: merg la magazin si caut ceapa in vrac, iar in punga pun vreo 3 cepe si restul numai coji pt ca sunt pline lazile de ele(se desfac in mod natural). Desigur ca cei care ma vad ca fac curatenie in lazi se uita bizar :-))

abc_paul spunea...

Da cine t-ia facut pozele draga ?

ana spunea...

sib, da...e super ideea ta, eu chiar vroiam sa propun aceasta metoda de a aduna cojile :)
Spor la vopsit oua cat mai frumoase!

This photo is copyrighted by the photographer and may not be used without permission.

*